Študentske poslastice: Riž z brokolijem in šampinjoni

Potrebujemo:

  • 1 manjša skodelica (za kavo) jasminovega riža
  • 2 skodelici vode
  • po želji: 1 žlička kurkume v prahu (alternativno lahko uporabimo curry v prahu)
  • svež brokoli, narezan na manjše kose
  • sveži šampinjoni, narezani
  • 2 stroka česna, narezana na rezine
  • 1,5 dl sladke smetane
  • sol in poper 

Riž temeljito operemo, da odstranimo ves škrob, zalijemo z vodo in pustimo stati približno 10 minut, da se napoji. Ko so vsa zrna bele barve in izgubijo svojo prosojnost, je riž pripravljen na kuho. Riž kuhamo v razmerju 2:1 voda:riž, v osoljeni vodi, kateri smo dodali začimbe. Vodo na močnem ognju zavremo, ob vretju znižamo na srednje nizek ogenj ter pokrito kuhamo cca 10 minut. Po 10 minutah ogenj ugasnemo in pustimo pokrito še nadaljnjih 5 minut.
Medtem ko se riž kuha, pripravimo prilogo. Brokoli kuhamo v cca 0,5 dl vrele vode dokler se ne zmehča in ga odcedimo. Šampinjone zlato-rjavo popečemo, dodamo česen in ga rahlo popražimo, da zadiši. Dodamo smetano in na rahlem ognju kuhamo, da se okusi povežejo, 2-3 minute. Tik pred koncem dodamo še brokoli, solimo in popramo po okusu. Postrežemo. 
Dober tek!

Ali ste vedeli?

  • Gojenje afriškega riža sega 3.500 let v preteklost. Med letoma 1500 in 800 pred našim štetjem se je riž Oryza glaberrima razmnožil iz svojega prvotnega središča, delte reke Niger, vse do Senegala. Vir: Wikipedija