Kakšen popotnik sem?

V svojih prvih potovalnih letih, ko sem bila še mlada in neizkušena, sem poskušala splezati na vsako streho, drevo, skočiti z visokih skal v razburkano morje, plavati, dokler mi ne omrtviči nog, loviti kalamare z golimi rokami in ni bilo izleta , na katerem ne bi počela kaj aktivnega! Za zgodovinska dejstva in posedanje na plaži nisem imela kaj veliko zanimanja.  Sedaj, ko sem stara in betežna v svojih dvaindvajsetih letih, sem se precej umirila. Še vedno pa rada kaj eksotičnega pojem.

Kakšen popotnik si pa ti? Poglejva, če se najdeš v katerem izmed naslednjih primerov:

Pustolovec:

Nikoli te ne ujame dolgčas! S seboj vzameš kolo in badminton loparje, masko za potapljanje, plezalke in obliže, veliko obližev. Prehodiš vse skrite poti narave v bližini tvoje nastanitve, znaš speči kobilice, da so ravno prav hrustljave in ne zdržiš dolgo na enem kraju. Vleče te na vse strani, odkrivaš skrite jame in plaže, na katerih ni nikogar, pogosto bivakiraš in narava te pomirja in poživlja hkrati.
Prednost: Si poln življenja in skritih iskric. Si mišičast, zdrav ko dren in navihan. Vse bi rad izkusil.
Slabost: Poškodbe. Nimaš pozornosti za zanimive zgodbe o mestu, v katerem se nahajaš, ali za sproščujočo kavico na glavnem trgu. Tvegaš, da zamudiš tudi drugačne izkušnje.

Hipi:

Nič te ne premakne. Ne dež, ne zamujeno letalo, ne kraja denarja. Verjameš v višjo silo, ki bo uredila vse in v NEumivanje las. Okoli tebe je bela avra in hodiš 2 cm nad tlemi. Narediš dežnik iz umazanih majic, štopaš do doma in igraš na ukulele za drobiž. Spiš pri kul modelih na couchsurfingu, pogosto wooffaš (pomagaš na organskih farmah), poznaš ogromno ljudi in vsi te obožujejo tvojo naklonjenost počasnemu življenju.
Prednost: Ne sekiraš se za brezveze. Visoka prisotnost pozitivnega mišljenja, življenjskih modrosti in hvaležnosti.
Slabost: Si precej lahka tarča za žeparje. Pa giblješ se bolj po lenivsko.

Raziskovalec:

Obrneš vsak kamen, preučiš vsako linijo skulptur starih Grkov in s sabo vedno nosiš beležko, kamor si zapisuješ vse muzeje, v katerih si bil in pomembne osebnosti, ki so živele v bližini.  Mesece pred potovanjem bereš knjige in bloge o svoji naslednji destinaciji, narediš bucketlist najpomembnejših znamenitosti, ki si jih želiš ogledati in zanimajo te legende, miti o mestih in življenja ljudi. Si radoveden, povsod vtakneš svoj nos in želiš vedeti in videti prav vse.
Prednost: Vsi prijatelji te radi vzamejo s sabo, saj si enciklopedija znanja, in glavni vodič. Najdeš najboljše kotičke in si zelo vztrajen pri svojih ciljih.
Slabost: Ker te pritegne več stvari hkrati, se težje posvetiš le eni. Tvoja pričakovanja lahko postanejo prezahtevna.

Žurer:

Zbudiš se ves zmačkan nekje okoli pol dveh popoldne, si narediš smoothie iz kumaric, paradižnikovega soka in limone, vržeš nase svežo majco, se našpricaš z deodorantom, ker se ti ne da pod tuš in pustiš prijateljem, da te odkotalijo na plažo. Čez dan si polniš baterije na sončku in srkaš margerite, zvečer pa se preleviš v prelestno divo v divjih špičakih/mišičastega tipa z majico z v izrezom in preozkimi kavbojkami. Osebno poznaš vse dj-je, ki živijo v radiu 3 km od tvojega hostla, varnostniki ti pokimajo in te spustijo preko vrste,  vedno zmagaš v plesnih dvobojih in na karaokah, a se žal teh stvari bolj malo spomniš.
Prednosti: Brezpogojna ljubezen in občudovanje množice. Prost vstop v nočne klube.
Slabosti: Vedno znova pozabiš mami poslati kartico s počitnic. Grdo!

Bogataš:

Tvoja potovanja nimajo ovir. Zjutraj srkaš šampanjec z kaviarjem na vrhu Burj Khalifa v Dubaju, popoldne pa božaš zadnjega preživelega sumatranskega nosoroga. Okoli sveta letiš z zasebnim letalom in tvojih 5 butlerjev te nosi okoli v nosilnici (in pri tem kar precej trpijo). Tvoj dan sestavljajo masaže, draga vina, džakuziji, hudi avti in najboljše restavracije. Zmeraj gre s tabo vsaj 5 tvojih zajedalskih prijateljev, ki te slikajo na vsakem koraku. #Blessed.
Prednost: Lahko si privoščiš stroške zdravljenja, v primeru da te nosorog prisrčno odslovi.
Slabost: Zamujaš pristne življenjske izkušnje, kot so spanje pod milim nebom in kurjenje ognja nekje v naravi.

Si spoznal svoj popotniški stil, ali pa si nekaj čisto tretjega? Upam, da te je članek vsaj malo razvedril, da si se zabaval ob branju in da boš v svojem slogu in z veliko vnemo spoznaval tudi skrite kotičke Slovenije!

P.S. Čeprav trenutnim razmeram s Covid-19 ne vidimo konca, je pomembno, da se zavedamo, da bo tudi to minilo, in bomo lahko spet raziskovali svet. Za zdaj pa je pomembno, da ostanemo potrpežljivi, odgovorni in pozitivni. Slovenija je prav tako čudovita, pusti, da te preseneti! Nahrbtnik na rame in gremo!

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno organizacije ali uredništva. Vsi podatki so zgolj informativne narave.

Avtorica prispevka: Zala Zupan
Fotografija: Image by Walkerssk from Pixabay