Študentske poslastice: Fižolova juha

Zdravo, hitro in okusno! Topel obrok za kosilo s prijatelji, ali pa za družino, ki ne verjame v tvoje kuharske sposobnosti. Pokaži jim, kdo je šef!

Potrebujemo:

  • 1 pločevinko rjavega fižola, odcejenega
  • pol čebule, olupljene in prerezane na pol
  • 1 strok česna, olupljen
  • pol korenja, naribanega
  • 1 lovorjev list
  • po želji: kajenski poper

V manjšo posodo damo vse sestavine in dolijemo toliko vode, da je fižol pokrit. Zavremo na visokem ognju in potem zmanjšamo na rahlo brbotanje za 10-15 minut oziroma dokler se okusi ne povežejo.
Lovorov list odstranimo in z ročnim mešalnikom zmiksamo. Alternativno to storimo v multipraktiku. Zmiksano juho vrnemo v posodo, solimo in popramo po okusu ter postrežemo.

Po želji v juho dodamo še testenine, ki smo jih skuhali v ločeni posodi.
Dober tek!

Ali si vedel:

  • Fižolova juha ali fižolovka je slovenska različica italijanske jedi Pasta e fagioli (testenine in fižol), katera izvira iz antičnih časov Rimskega cesarstva. Prvotno je veljala kot hrana nižjega družbenega sloja. Vir: philosokitchen.com 

Avtorica: Erika Horvat
Fotografija: Erika Horvat