Klišblog: 10 video iger za preganjanje dolgčasa med karanteno – Xbox One edition

Marsikdo se v teh časih sooča z vprašanjem, kaj početi v prostem času. Zato sem se odločil, da izdelam kratek seznam izbranih video iger za preganjanje dolgčasa v teh kriznih časih, ki pa ni namenjen samo študentom ampak vsem igričarskim navdušencem. Ampak, ali niso video igre škodljive? Vsaka stvar je lahko v neprimernih količinah škodljiva, če pa imamo nadzor nad časom, ki ga porabimo za video igre pa te lahko te ponujajo veliko mero sprostitve ali zabave in to iz udobja domačega kavča. Seveda pa je ob tem priporočljiva redna telesna aktivnost, vsaj pol ure na dan, da ne zarjavimo od vsega sedenja in da se lahko kasneje brez krivde usedemo za igralno konzolo in odigramo eno ali dve. 😉

FIFA 20 – Ko smo že ravno pri športnih aktivnostih, če ste zagreti navijači kateregakoli nogometnega kluba, zagotovo pogrešate akcijo na zelenicah. Če nogometnih zgodb ne moremo spremljati, zakaj ne bi ustvarili lastnih? Najnovejša inštalacija franšize FIFA nam to omogoča na najsodobnejši način, s še vedno prihajajočimi posodobitvami pa skrbi, da je ekipa čim bolj podobna tisti, ki je igrala na zelenicah, preden so le-te zaprli. Fife 20 se bodo prav tako razveselili navdušenci nad uličnim nogometom in futsalom, saj od te inštalacije dalje FIFA vključuje tudi te, 2 igri v enem, ni slabo. Ko bo omejitve gibanja konec, pa vabljeni na sedež Kliše kluba, kjer se lahko v FIFI 20 pomerite s svojimi vrstniki ali pa proti nam, če si upate.

FORZA MOTORSPORT 7 – Kaj pa druga vrsta športa, tekmovalno dirkanje oziroma motošport? Konkurenca v segmentu dirkalnih simulacij je na trgu precejšna, zato se pri Microsoftu močno trudijo ostati na vrhu – to jim tudi uspeva. Z najnovejšo izdajo Xbox ekskluzivne franšize Forza Motorsport so to tudi potrdili, kljub temu, da igra ni več čisto nova je še vedno zelo relevantna in zaradi svoje starosti tudi zelo dostopna, vendar lahko dodatne vsebine to ceno zelo hitro zasolijo. FM7 velja za najboljši dirkalni simulator na tržišču, saj je poleg realistične fizike obnašanja dirkalnikov tudi zelo zabavna, kar je bil vsekakor izziv za razvijalce, to lahko preizkuste v preko 800 avtomobilih na 32 lokacijah.

DIRT RALLY 2.0 – Če pa niste človek za asfalt, pa je logična izbira Dirt Rally 2.0, ki bo ugodil tudi najbolj zahtevnim dirkačem, saj se ponaša z najboljšo fiziko v svetu avtomobilskih dirk. Skozi realistično okolico, avtomobile in sistem prilagajanja vozil na dirko, vam bo Dirt Rally 2.0 podal pristno in globinsko rally izkušnjo. Za tiste z bolj plitvim budgetom za video igre pa svetujem njenega predhodnika – Dirt Rally, ki pa za le delček cene Dirt Rally 2.0 pričara veliko večino njene izkušnje.

FORZA HORIZON 4 – Tudi za tiste, ki niste tako zahtevni dirkači se najdejo odlične, bolj arkadno usmerjene dirkalne igre. Tudi v temu segmentu trga je konkurenca precejšna, a je Microsoftu s franšizo Forza Horizon zopet uspelo dominirati trg tudi v temu segmentu. Tudi ta igra navdušuje s pestro izbiro avtomobilov, vendar se za razliko od Forze Motorsport z njimi lahko gibljemo po ogromnem in razgibanem odprtem svetu in pri temu odkrivamo nove izzive, ki nas vodijo skozi igro.

ROCKET LEAGUE – Zakaj pa ne bi združili nogometa in avtomobilov v eno igro? Tudi to je mogoče! Rocket League predstavlja prav to, izberi svoj avtomobilček in z njim vodi žogo po futurističnem igrišču direktno v nasprotnikovo mrežo. Ta igra je od njenega izida zelo priljubljena online, prav tako pa je popularna na »e-sport« prvenstvih, kjer profesionalni igralci iger tekmujejo med sabo. Zaradi svoje starosti in preprostosti je tudi zelo dostopna, njena slabost pa je, da je igra brez plačljivega Xboxovega Gold računa, ki omogoča online igro, precej omejena. Ampak nič hudega, na Klišeju že imamo 2 igralna ploščka, si pa vabljen, da prineseš še svojega, več kot nas je bolj zabavno je.

NO MAN’S SKY – Vsaka video igra pa ne bazira na športu in tekmovanju. No Man’s Sky predstavlja eno najbolj zanimivih zgodb o vzponih in padcih novejše zgodovine industrije video igric. Igra je bila ob izidu močno kritizirana kot nedokončana, a je skromna ekipa razvijalcev s prejetimi sredstvi od prodaje stopila skupaj in tako ustvarila čudovito zgodbo, ki še raste. No Man’s Sky tako predstavlja igrico preživetja in raziskovanja po skoraj neskončnem in vizualno neverjetno dodelanem in pisanem vesolju. Kjer si zgodbo z grajenjem stavb in nabiranjem surovin v tem čarobnem svetu ustvariš sam.

MINECRAFT – Kateri navdušenec nad video igrami ne pozna te že skoraj kultne klasike z imenom Minecraft. Vse je začelo kot skromen projekt švedskega programerja pod vzdevkom »Notch«, ki je kasneje prerasel v najbolj prodajano video igro vseh časov s skupaj 180 MILJONI prodanih kopij na več platformah. Minecraft ponuja skoraj neskončne možnosti preživljanja časa, od raziskovanja neskončnega sproti generiranega sveta do bojevanja z raznimi pojavami, ki jih srečujemo v njem. Igra sicer ima zgodbo in konec, a je ta skoraj brezpredmetna, saj nam sama igra omogoča toliko različnih načinov igranja, razvijalci pa skrbijo, da teh možnosti ne zmanjka, saj stalno dodajajo novo brezplačno vsebino. V Minecraftu lahko s podiranjem in postavljanjem kock lahko zgradiš karkoli ti srce poželi, kockast svet pa k temu doda poseben čar.

TEKKEN 7 – Tudi oboževalci bolj nasilnih video iger pridejo na svoj račun, igre pretepaških žanrov imajo tudi kulten status med igrami, saj gre za enega izmed prvih resnih žanrov. Prevladujejo franšize Tekken, Mortal Kombat in Street fighter, ki imajo vse po skoraj 10 izidov (nekatere tudi več). Tekken predstavlja najbolj vsestransko od naštetih franšiz – Ima kult, ima zabavo, ima tekmovalnost in pa v Japonskem stilu, tudi zelo močno zgodbo in to brez vseh nepotrebnih groteskno brutalnih potez drugih iger. Te zanima? Tudi to igro lahko preizkusiš na sedežu našega kluba takoj, ko bodo razmere varne.

BORDERLANDS 3 – Nismo pozabili tudi na dobre stare streljačine. Najbolj popularen žanr video iger z daleč največ izbire, za kaj se odločiti? Klasične vojaške streljačine so po večini že izpete, neinovativne in bazirajo večinoma na online multiplayer načinu. Borderlands predstavlja svež veter v tem žanru, saj ima drugačen pristop od klasičnih streljačin. Postavljen si na planet Pandora –  v neverjeten, nevaren, post-apokaliptičen svet, kjer vse vrti okoli zakladnice izumrle nezemljanske rase imenovane »The Vault«. Tvoja naloga je doseči to zakladnico in med tem premagati zlobne posameznike ali korporacije, ki si želijo bogastva in tehnologije za uresničevanje svojih zlobnih namenov. Velik poudarek igra da na orožje, saj v igri obstaja več kot BILJON različnih pušk.

GTA V – Last but not least. Franšiza GTA oziroma Grand Theft Auto velja za eno največjih v industriji in njihov najnovejši izdelek (ki tudi ni več čisto nov) je GTA V (pet), ki velja za najbolj prodajano igro na svetu, takoj za Minecraftom in je z 120 miljoni prodanih kopij našla pot v marsikatero gospodinjstvo. Igra je ob izidu zaradi svoje nasilne vsebine dvignila mnogo prahu, v nekaterih državah so jo celo prepovedali – a to ljudi ni ustavilo. GTA V tako ponuja 3 različne like, s katerimi nas popelje skozi razgibano zgodbo in to vse v ogromnem odprtem svetu, ki dopušča marsiketero avanturo ali vragolijo.

Tako, dokler se ne moremo družiti v živo, nam video igre omogočajo, da se družimo prek spleta in kljub temu zabavamo. Video igre so lahko čudovite, lahko pa so tudi past, poskrbimo za razgibano telo, kljub igranju iger. Ko bo prepovedi konec, pa vsi ven na kolesa in igrišča, v petek zvečer pa na Kliše na Petkovo ligo, kjer se boš lahko preizkusil v igranju nekaterih naštetih iger in se v njih tudi pomeril z drugimi.

Avtor prispevka: Anže Malis

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno organizacije ali uredništva. Vsi podatki so zgolj informativne narave.