MLADINSKA IZMENJAVA: ECODAILY!

Foto: Anže Malis

Klub litijskih in šmarskih študentov je od 23. do 29. septembra gostil mednarodno mladinsko izmenjavo, financirano s strani Erasmus+ Mladi v akciji programa Evropske unije. Mladi iz Slovenije, Španije, Slovaške, Grčije in Romunije smo skupaj preživeli 6 dni v Ponovičah v Litiji in se poglobili v temo trajnostnega življenja.

Preko aktivnosti spoznavanja in team buildinga smo poskrbeli za sproščeno vzdušje in delovni duh v skupini. Na mednarodnemu večeru spoznali kulinariko in navade držav, iz katerih prihajajo soudeleženci, mladi so predstavili svoje države s poudarom tako na ekoloških problemih kot tudi na inovativnih rešitvah, ki zaznamujejo njihovo državo in pa tudi lokalno okolje. Skupaj smo poskusili povzeti in predlagati določene rešitve in poskrbeti za kritično pozo do okoljske problematike. Skozi proaktivno kavarno, ki se je preko 4 tem dotikala predvsem naših vsakodnevnih skrbi: obleke, hrana, transport in odpadki, smo poskusili razčistiti, katere rešitve, ki pomenijo manjši poseg v okolje, smo pripravljeni sprejeti v svoj način življenja in česa ne, kaj že počnemo in pa tudi katere rešitve v sistemu, v katerem živimo, za nas niso mogoče. Odpravili smo se na pohod do Litije, na lovu na zaklad s pomočjo aplikacije Actionbound smo spoznavali litijsko okolje, se zabavali in mimoidoče povprašali o njihovem odnosu do okoljske krize. Obiskali smo tudi zeliščarstvo Hanoman, kjer so nam razkazali njihov zeliščni vrt, Monika nam je pojasnila podjetniško pot zeliščarstva in osebno rast, ki vodi do sožitja z naravo in je prepletena s spoštovanjem do narave in okolja, v katerem živimo. Tudi ustvarjali smo – pod mentorstvom Maše in Katarine iz Smetumet so nastale uporabne umetnine iz smeti, tudi iz odpadkov, ki smo jih v času izmenjave zbrali sami. Pripravili smo razstavo in na piknik povabili lokalce, s katerimi smo izmenjali svoje poglede in razmišljanja. Predzadnji dan smo se odpravili v Ljubljano, na obisk so nas sprejeli v pravični trgovini 3muhe, kjer je poskrbljeno za pravično plačilo, s čimer je omogočeno boljše življenje pridelovalcem in izdelovalcem.

Skozi aktivnosti smo spoznavali drug drugega, drugačne kulture in mišljenja, pa tudi svoje lastne. Predvsem s prizadevanjem za kritičen pogled na tematiko trajnosti smo s pogledom okoli sebe in vase vzpostavili vez zavestnega mišljenja o lastnem vplivu na okolje in okolja na nas. Domov, kjerkoli to že je, smo odnesli nova poznanstva in nova spoznanja – naša dejanja imajo vpliv. In ravno zato je pomembno, kaj počnemo in česa ne.