Študentske poslastice: Jajčevci po italijansko

Potrebujemo:

  • 1 jajčevec, narezan na 1 cm debele rezine
  • suho mozzarello, 2 rezine za 1 kos jajčevca
  • paradižnikovo omako (mali tetrapak)
  • 1 žlička sladkorja za omako
  • 2 stroka česna za omako, sesekljana
  • 2 lista bazilike za omako narezana na trakce
  • moko, jajce ter drobtine za paniranje jajčevcev

Rezine jajčevcev posolimo in pustimo stati 10 minut. Po pretečenem času s servetom obrišemo jajčevce in jih pripravimo na paniranje. Najprej jih pomočimo v moko, nato v stepeno jajce in na koncu še v drobtine. Odstavimo na stran.Česen v ponvi rahlo prepražimo, da zadiši in mu dodamo paradižnikovo omako, sladkor ter baziliko. Pokuhamo, da se okusi povežejo. Medtem v nizki ponvi ocvremo jajčevce in jih odložimo na papirnate servete, ki vpijejo odvečno olje. V ognjevarno posodo naložimo sloj paradižnikove omake, nanjo položimo jajčevce in na vrhu mozzarello. Pečemo na 180°C dokler se sir ne stopi. 

Alternativno lahko recept naredite z na žaru pečenimi jajčevci. Dober tek! 

Ali ste vedeli?

  • Izvir jajčevcev ni točno znan. Predpostavljamo, da zvira iz Indije, kjer še vedno raste v divjini, ali v Afriki. Prvi znani pisni zapis o rastlini najdemo v Qimin Yaoshu, starodavnem kitajskem kmetijskem traktatu, končanem leta 544.

Avtorica in fotografija: Erika Horvat