Pusti nam žareti ali kdo je ugasnil luč?

Domine padajo. V teh časih ni nihče varen. Razen če po slučaju padeš v demografsko skupino, ki prinese dovolj glasov. Tako pač je, ko nisi več državljan. Ko nisi več človek. Ko postaneš en bit informacij: za ali proti. Mladi (odpustite mi, ker govorim kar splošno) nikoli nismo bili (dovolj) proti. Pravzaprav smo zelo pogosto kritizirani, da se »zadnja leta zdi, da je ost organizirane študentske kritike povsem zamrla.[1]« Karkoli to sploh pomeni. Pravzaprav s(m)o do sedaj ploskali[2] in bili presrečni, saj lahko z 150 € preživimo več kot pol leta. Novembra pa je vlada z ZIPRS2122 omejila tudi študentsko dejavnost. » … Skupna višina izplačanih sredstev v posameznem letu ne sme presegati skupne višine sredstev, ki je bila na podlagi tega odstavka izplačana v letu 2020[3].« A razumete, kaj to pomeni? To pomeni, da bomo študentski klubi z dohodki za vekomaj obtičali v letu 2020. V strašnem, kriznem, najčimprejmine letu. Zapirali (še) ne bomo, upadu prihodkov se bomo pač prilagodili. Projekt, dva, deset manj. A s takimi odločitvami, kot jih trenutno sprejema vlada, naše delovanje počasi, a zanesljivo ugaša.

A tega, na kak način se stvari odvijajo, ne bomo pozabili. Brez pogovorov, brez premislekov. Nobenih posvetov. Tudi tega, da se vsepovprek potrjuje zakonodajo, ki nima nič z reševanjem trenutne zdravstvene in gospodarske krize, temveč pomeni dolgoročno slabšanje socialnega položaja mladih in celo poskusov rušitve kakovosti visokega šolstva[4]. Tudi tega ne bomo pozabili.

Pusti nam žareti je nek poskus, da javnost opomnimo, da nismo samoumevni. Če razumeš, kaj za lokalno mladino pomeni imeti aktiven študentski klub, lahko izraziš podporo. To lahko storiš na povezavi: https://skis-zveza.si/podpora-studentskim-klubom/

Študentski klubi proračunsko ostajamo torej v letu 2020. Čeprav nekateri menijo, da je za večino prebivalstva prispevek k preživetju tega kriznega leta ležanje na kavču in gledanje televizije[5], pa tega študentje ne bomo počeli. Klub litijskih in šmarskih študentov bo delal naprej, izobraževal, usposabljal, da, tudi zabaval. Vse, kar smo dobrega za lokalno mladino delali do sedaj. Samo še bolj srčno. 

Avtorica prispevka: Danijela Sitar. Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno organizacije. Vsi podatki so zgolj informativne narave.


[1] Matevž Polajnar, Nina Manfreda: Kam sta izginila študentski upor in kritičnost? Val202.rtv.si 30. 6. 2020.

[2] Luka Perš: Predsednik Študentske organizacije: ‘Vlada Republike Slovenije edina vlada na svetu, ki je z enkratno pomočjo pomagala študentom’. Nova24tv.si. 7. 7. 2020

[3] 85. člen Zakona o izvrševanju proračunov republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS2122) z dne 18. 11. 2020.

[4] Urša Vrečar, Urša Zupan. Ministrstvo o predlogu za izenačitev vpisnih pogojev: Zaradi odklonilnega mnenja ne bomo vztrajali. 24ur.com. 11. 11. 2020.

[5] N.š. Janša: Za večino preživljanje epidemije pomeni ležanje na kavču in gledanje televizije. Zurnal24.si 19. 11. 2020