Zgodbarjenje #2 – prostovoljstvo na Madeiri

V sredo, 3. 3. 2021 smo se v večernih urah srečali na Zoom-u, v drugi ediciji projekta Zgodbarjenje (ang. storytelling). Tokrat je z  nami zgodbarila Erika, ki je predstavila svoje doživljanje dolgoročnega Erasmus+ prostovoljstva na Portugalskem otoku večne pomladi -Madeiri.

Naslovna stran powerpoint predstavitve Zgodbarjenje #2

Zgodbarjenje je namenjeno temu, da iz tebe izvabi občutke, te popelje v zgodbe o različnih krajih, ljudeh.. Na način, da tudi ti s svojimi predstavami soustvarjaš, kreiraš doživetje, zato se ti slednje tudi bolj vtisne v spomin.

Kratek povzetek srečanja za vse tiste, ki se le-tega niste mogli udeležiti:

z organizacijo Teatro Metaphora je se prvič »srečala« v decembru 2018, ko se je v duhu pustolovščine odločila, da se bo udeležila Mednarodne kavarne, delavnice predstavitve Erasmus+ programa v prostorih Mladinskega centra Trbovlje. Dva meseca kasneje je na Brniku prvič v življenju sedla na letalo, ob pristanku na Madeiri pa jo je na letališču že čakal ustanovitelj organizacije Teatro Metaphora, ki jo je odpeljal proti mojem novem domu – tihem ribiškem mestecu Câmara de Lobos. 

Projekt, na katerem je prostovoljila se je nanašal na najevčji otroški kulturno-umetniški festival, Festa de São Pedro (festival svetega Petra), na katerem Metaphora sodeluje že od svojega začetka, od leta 2009. Člani in prostovoljci Metaphore v lokalnih gostilnah dnevno pobirajo pločevike, jih operejo, jim odrežejo zgornji del in dno ter jih izravnajo- ta postopek priprave je le prvi korak na poti ustvarjanja umetnin iz odpadkov – 2D slik v velikosti oken in vrat.

*Klik* na sliko vas bo popeljal na FB album Teatra Metaphore, kjer so objavljene vse umetnine, ki so jih prostovoljci izdelali v času Erikinega prostovoljenja.

Poleg ustvarjanja tovrstnih umetnin so izdelali še luči iz steklenic in platišči starih, odsluženih koles, katere so prav tako razstavili na ulici tik pred začetkom festivala. Vse umetnine pa potem krasijo ulice do naslednjega leta, ko pred odvrženjem na smetišče rešijo nove predmete, dosedanje umetnine pa uporabljajo za najrazličnejše razstave ne le v lokalnem okolju ampak po celotni Evropi.

Primer: v preteklih letih so luči ustvarili iz odsluženih pralnih strojev. Video si lahko ogledate tukaj.
Kratek video o projektu Fragile 2018, na katerem je prostovoljila Erika je na voljo tukaj.
Tukaj pa si lahko ogledate še video, o izdelovanju podobnih umetnin in pločevink.

Delavnica je del aktivnosti projekta Litijski inkubator za skupnost in trajnost #LIST, katerega financira Ministrstvo za javno upravo.