Triglavske strmine v počastitev spomina na sokrajana Metoda Badjura

28. 1. 2022 smo v Muzeju Litija počastili obletnico smrti Litijana, slovenskega filmskega umetnika Metoda Badjura na dogodku Dekle in gora − vsaka na svojo stran vleče! Pogostili so nas gostje: Vid Tilia, Tomaž Groboljšek in Martin Badjura, poleg ogleda filma pa smo izvedeli še več o življenjskem delu Metoda Badjura in o tem, kako se je izoblikoval veliki simbol slovenstva – Triglav.

Za uvod je Marija Sirk orisala kulturno-zgodovinski kontekst Badjurovega ustvarjanja in poudarila pomen njegovega dela. Vid Tilia, zgodovinar, geograf in alpinist, je prevzel štafeto in strokovno pojasnil, kako je zgodovina gorništva, alpinizma, zgodovinskih dob in premikov delovala na dojemanje Triglava kot našega največjega simbola slovenstva. Nato je sledil ogled gorniškega filma Triglavske strmine, po njem pa je par besed o svojih življenjskih izkušnjah alpinizma podal Tomaž Groboljšek, aktivni član alpinistične sekcije, ki deluje pod okriljem Planinskega društva Litija. 

Hvala Mariji, Vidu, Tomažu, Tini in Mestemu muzeju Litija, hvala Martinu Badjuri in seveda vsem, ki ste dogodek podprli z obiskom.

Ali veste? Ob nastanku je bil 35 milimetrski film dolg 2250 metrov. Leta 1963 je Milka Badjura (Metodova žena) iz ohranjenega materiala zmontirala ozvočeno verzijo filma, v katerem je mednapise iz prvotne različice nemega filma nadomestil komentator. Sestavljena različica je po zaključku merila 1379 metrov. Mi pa smo si ogledali kar digitalizirano verzijo.

Foto: Anže Malis