Prazniki, počutje in moč

»Kako si?« Vprašanje s katerim se na dnevni bazi srečujemo ničkolikokrat. »V redu. Ti?« Pa odgovor, ki ga avtomatsko izstrelimo kot iz topa. Kolikokrat pa smo zares v redu?

V predprazničnem in prazničnem času se stiske povečujejo. Stiske se med drugim kažejo kot žalost, osamljenost, izoliranost, tesnoba, depresija, stres, občutki odrinjenosti in preobremenjenost, zato še posebej v prazničnem času ne smemo pozabiti na svoje duševno zdravje.

Vzroki za stiske so različni od utrujenosti, pretirane komercializacije praznikov, spremembe prehranskih navad in dnevne rutine do nestvarnih pričakovanj, nostalgičnih spominov na druge čase, povečanega stresa itn.

Stiske vplivajo na naše razpoloženje in se kažejo kot nespečnost, glavoboli, razdražljivost, sprememba apetita, občutki krivde, zmanjšana koncentracija, zmanjšano zanimanje za dejavnosti, ki nam v drugih okoliščinah in letnih časih nudijo zadovoljstvo (primer: druženje s prijatelji in družino, delo, običajne oblike zabave, hobiji ipd.).

Prvi korak za odpravljanje stisk je pozornost, čas in iskren pogovor o tem, kaj nas bremeni pa tudi o tem kaj nas veseli. Pogovorimo se osebo, ki nam je blizu in s katero smo lahko iskreni. V pogovoru je pomembno, da povemo kaj čutimo, četudi se nam zdijo naša čustva grozna. Ne pozabimo, da nas imajo prijatelji radi tudi, ko se počutimo slabo in da če bi bila situacija obratna, bi mi z veseljem prisluhnili prijateljem, ki so v stiski, in jim pomagali po najboljših močeh.

Seveda pa se lahko pogovorimo tudi s strokovnjaki. V Klišeju vam v okviru projekta KlišAID – skoči na Kliše po moč nudimo pogovore s Heleno Ditar, spec. psihoterapije (v živo, na sedežu Kluba) in Alenko Žavbi, mag. socialne pedagogike (preko Zoom-a) . Prijave na klise.aid@gmail.com ali preko obrazca https://forms.gle/VEfDPZDykXtmB8Zc8.

Skoči na Kliše po moč!

Projekt KlišAID je financiran s strani programa Evropska Solidarnostna Enota, sofinanciran s strani Evropske Unije.