KULTURNI ŠOK 2018 JE USPEL!

Kulturni šok je projekt Kluba litijskih in šmarskih študentov, katerega izvor sega v leto nastanka kluba 1997 in s tem letos praznuje 21 let. A se ni vsa leta izvajal v istem obsegu, sploh v zadnjih letih je skoraj popolnoma zamrl. Letos pa smo ga – s finančno pomočje Občine Litija – zopet poskusili obuditi.
Oktobrsko kulturno dogajanje je zajemal sklop 6 dogodkov, katerih rdeča nit je bilo število π. Na ta način smo se podali v številne in med seboj različne dimenzije, ki ustvarjajo umetnost. Led smo prebili s pesniškim večerom 12. oktobra, ki je nosil ime πoezija in je po načinu open mic spodbudil mlade pisoče k deljenju (ne)avtorske poezije.
13. oktobra smo z Anžetom Grčarjem, študentom filmske režije na AGRFT-ju, zakorakali v zaodrje filmskega sveta. Ogledali smo si film Mama, ki prikazuje mikromoment iz življenja ženske – matere, žene, delavke – postavljen v okolje delavske družine in naslika univerzalno podobo ženske vloge, prepojeno s čustvenim nabojem vsakodnevnega boja. Ogledu je sledila debata z režiserjem, ki je zajela vse od študija na AGRFT-ju, filmskega ustvarjanja in nasploh položaju filma v Sloveniji.
18. oktobra smo v sodelovanju s Knjižnico Litija, enota Šmartno pri Litiji, organizirali uro pravljic za najmlajše, bodoče Klišejevce.
Naslednji dan, 19. oktobra pa smo se v kavarni Art&Caffe podali v ritme jazza s člani Medgeneracijskega glasbenega društva Litija: Domnom Malisom, Dejanom Bašom, Evgenom Malisom, Sašem Prijateljem, Barbi Osolnik in jazz artistko na saksofonu Sabo Safić. Za njimi pa so nastopili tudi za ta namen sestavljena skupina dijakov s KGBL, študijske smeri jazza, Lost, Never Found and Murdered by the KGBlj: Gal Grobovšek, Ajda Vardjan, Doroteja Lipovec, Nina Baš.
Na gledališke deske pa smo pripeljali Nika Škrleca, slovenskega igralca, voditelja Malih sivih celic in prvaka v pomnjenju števila π, ki je 20. oktobra v KC Litija nastopil z avtorsko monokomedijo Naj gre vse v pi. Gre za prvo predstavo, ki na oder postavlja mnemotehniko palače spomina, način pomnjenja decimalk števila pi. Nik je v predstavi odigral domišljijski svet, ki se skriva za njegovimi številkami ter združil svet matematike, števil, domišljije in gledališča v dinamično in igrivo celoto domišljijskega absurdnega sveta, v katerem je vse mogoče.
Kot zadnje dejanje Kulturnega šoka pa smo otvorili fotografsko razstavo Pi, ki je skupen projekt mladih fotografov: Emilije Meserko, Anžeta Malisa, Aleksandra Zariča in Sabele Porto. Skozi fotografijo je vsak na svoj način dopisal kritiko prostora občine Litija in Šmartno pri Litiji. Fotografije so dobile svoj razstavni prostor na gradu Bogenšperk, razstava pa je za ogled na voljo do konca novembra.
S skupno malo več kot 200 udeleženci smo ponosni, da je oktober lahko spodbil tezo o neaktivnosti Litijanov in Šmarčanov, mladi pa vedno znova dokazujemo, da nam ni vseeno in smo zmožni tudi globljega, aktualnega in argumentiranega soustvarjanja. Tudi kulture. Za vse, ki Kulturni šok podpirate na tak ali drugačen način – iz srca hvala. Za vse ostale pa: se nam boste pustili šokirati naslednje leto?