Evropski teden mladih 2021

Ali ste vedeli, da se je Evropski teden mladih se je prvič izvedel leta 2003, aktivnosti ETM pa potekajo vsako drugo leto?  Letošnji ETM, 2021, se je izvedel z osrednjo temo »prihodnost je v naših rokah«, na štirih prednostnih področjih:

  • Aktivna participacija v družbi, vključno z digitalno dimenzijo
  • Vključevanje in raznolikost
  • Zdravje in okrevanje
  • Podnebne spremembe, varovanje okolja in trajnost

Slednje prednostno področje je eno od mnogih, s katerimi se Kliše aktivno ukvarja zato smo Klišejevci sklenili, da prav v duhu podnebnih sprememb, varovanja okolja in trajnosti nadgradimo našo teraso.

Klišejeva terasa

Terasa, ki je podaljšek naših klubskih prostorov in nam služi kot prostor za seje, izvajanje inštrukcij in neformalno druženje je nastala pod pridnimi prsti naših aktivistov in se z novimi generacijami le-teh obnavlja, prenavlja in nadgrajuje. Tokrat smo prav z željo po nadgraditvi sklenili, da jo bomo obogatili z dvema visokima gredama, v katere smo posadili sadike jagod in medovitih rastlih.

Nova pridobitev- visoke grede

Zakaj ravno jagode in medovite rastline? Sodobni načina kmetovanja, izginjanje cvetočih travnikov, prevlada monokultur in krčenje gozdov so krivci, da imajo čebele poleti vse manj hrane. S sajenjem medovitih rastlih čebelam zagotovimo več hrane, da lažje preživijo zimo in naslednjo pomlad spet opravljajo svojo glavno funkcijo – opraševanje. Poleg tega z njimi ohranjamo biotsko raznovrstnost in varujemo naravo. Obenem pa smo s sadikam jagod zagotovili, da se bomo odslej tako člani Klišeja kot ostali mimoidoči posladkali s sadeži, ki z razliko od jagod katere najdemo na trgovinskih policah ne potrebujejo nič transporta in tako z majhnimi koraki zmanjšujemo naš ogljični odtis.

A to še ni vse!

V okviru Evropskega Tedna Mladih 2021 smo Klišejevci združili moči z Nacionalno agencijo MOVIT, ki nam je priskrbela dve trenerki, in s Socialno aktivacijo Litija ter odprli temo prostovoljstva na delavnici Destinacija prostovoljstvo: priprava na vzlet.  

Na delavnici so naši udeleženci preizkusili svoje poznavanje prostovoljstva preko zabavnega Kahoot kviza, s skupnimi močmi so poiskali oblike prostovoljstva, ki so na voljo v lokalnem okolju in izvedeli kakšne učinke ima prostovoljstvo na:
a) lokalno okolje in
b) osebe, ki prostovoljstvo opravljajo.

Po tem pa smo zvedeli še kakšne priložnosti za prostovoljstvo ponuja EU, kaj pridobimo s tovrstnim prostovoljstvom ter se dotaknili osebnih načrtov za nadaljnje korake na področju prostovoljstva.

VEČ O ETM SI LAHKO PREBERETE NA MOVIT SPLETNI STRANI
http://www.movit.si/erasmus-mladi-v-akciji/novice/detajl/clanek/razpis-za-sofinanciranje-projektov-v-okviru-evropskega-tedna-mladih-2021/