1. DECEMBER – DAN BOJA PROTI AIDS- u

img_20161201_103250-1     15302493_10207723089344338_211964834_o-2

Epidemija HIV-a je v porastu, pri tem ostaja najpomembnejše ozaveščanje o varni spolnosti med vsem prebivalstvom, predvsem pa med mladimi. Poudarek je na preventivi, promociji varne spolnosti in uporabe kondoma. Pri tem je prav tako pomembno ozaveščanje, da je bila to še pred desetimi leti smrtna okužba, danes pa gre za obvladljivo kronično nalezljivo bolezen, če okužbo odkrijejo v zgodnji fazi.

Med najbolj ogroženimi ostajajo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, intravenozni uporabniki drog ter otroci, rojeni okuženim materam in pacienti ambulant za spolno prenosljive bolezni. Strokovnjaki opozarjajo tudi na naraščajočo nevarnost, ki jo v zadnjem času predstavljajo mobilne aplikacije, prek katerih mnogi, sploh mladi in tisti, ki potujejo, iščejo priložnostne spolne partnerje. Strokovnjaki še opozarjajo, da se v primerjavi z drugimi evropskimi državami ljudje v Sloveniji za testiranje še vedno ne odločimo dovolj pogosto. Slovenija se še vedno uvršča med države z nizko stopnjo epidemije AIDS-a, a število novih okužb z virusom HIV narašča. Do konca novembra je bilo prijavljenih 56 novih primerov diagnoz, kar je več kot kadarkoli doslej v enem letu. Podatki so po eni strani odraz tveganega spolnega vedenja, deloma pa je to lahko tudi rezultat promocije testiranja, kjer virus odkrivajo še pred nastopom pozne faze bolezni. Prenos virusa HIV pa je sicer med uporabniki drog z injeciranjem nekoliko omejilo razdeljevanje sterilnega pribora.

Podatki o globalnem bremenu okuženosti z virusom HIV in obolelosti za aidsom leta 2015, ki so jih predstavili na svetovni konferenci o aidsu (Durban JAR, julij 2016) razkrivajo, da se število smrti zaradi te bolezni v zadnjem desetletju sicer vztrajno zmanjšuje, a se je lani z virusom HIV v svetu okužilo 2,5 milijona ljudi, to število pa se v desetih letih ni bistveno spremenilo.

Število ljudi, ki živijo z virusom HIV, vztrajno narašča: z 28 milijonov leta 2000 na 38,8 milijona leta 2015. Znižuje pa se število umrlih zaradi aidsa: pred desetimi leti je umrlo 1,8 milijona ljudi, lani pa več kot pol milijona manj, kar pripisujejo predvsem širši uporabi protivirusne terapije in ukrepom za preprečevanje prenosa z matere na otroka. S to terapijo se je lani zdravilo 39 odstotkov okuženih moških in 42 odstotkov žensk. Skrb pa vzbuja počasen napredek pri zmanjševanju novih okužb z virusom HIV v zadnjih desetih letih, saj to, kot rečeno, ostaja razmeroma stalno.

Ob velikem napredku pri zmanjševanju bremena HIV in aidsa na svetovni ravni pa ne smemo spregledati, da se ta uspeh v različnih državah in regijah razlikuje, tudi zaradi različnega dostopa do protivirusne terapije in druge oskrbe.

Letos je na spletu zaživela ASPO – aplikacija za prepoznavanje in informiranje o spolno prenosljivih okužbah. Projekt so poimenovali Medicina vrača udarec in je neposredni odgovor na mobilne aplikacije za iskanje spolnih partnerjev. Mladim je tako omogočen strokoven, z modernimi tehnologijami podprt, vir informacij in možnost, da natančneje opredelijo svoje zdravstvene težave in pravočasno obiščejo zdravnika ter tako ne širijo bolezni na bodoče spolne partnerje.

20161201_081755